Holger Garthaus och Käty Toommägi

Käty föddes i Estland och Holger i Tyskland och de är nu gifta och bor tillsammans på en idyllisk liten gård som heter Nyponkulla, utanför Järna. Nyponkulla utvecklades från början av Holger och hans ex-fru, men bedrivs numera av Holger och Käty. 

Holger är husbonden på Nyponkulla och ansvarar för all yttre verksamhet på gården vilket även inkluderar handlingspedagogik som specialpedagogik för skolbarn. Holger är i grunden utbildad Waldorflärare med inriktning tyska och biologi. Han har också utbildat sig inom trädgårdsskötsel och trädvård och är idag biodynamisk jordbrukare. Vidare har han även utbildat sig inom FamilyLab med Jesper Juul, intuitiv pedagogik med Per Ahlbom och kommunikation som konst med Iris Johansson.

Käty studerade tidigare historia och arbetade som lärare i Tallinn. Hennes intresse för mänsklig utveckling och frågan om ”vad som egentligen är mänskligt” har lett henne vidare till olika pedagogiska och utvecklingspsykologiska studier, såsom Waldorf-utbildning, Emmi Pikler, Jocob Levy Moreno, Jesper Juul och Gordon Neufeld. Hon har också studerat Kommunikation som Konst med Iris Johansson samt reflexterapi och rytmiska småbarnsrörelser med Harald Blomberg.