Fester

På Nyponkulla finns olika sorters fester. Fyra lördagar om året är det årstidsrelaterade arbetsfester. Varje årstid med sina gårdsgöromål sätter sin prägel på arbetsfesterna. Arbetsfesterna är tillfällen där de vuxna kan samarbeta riktigt i större skara. Barnen blir uppslukade av det och börjar leka i arbetsgemenskapen. De andra festerna är mer präglade av Waldorf-förskolans traditionella fester och de kulturella stora högtiderna. Varje år hålls Mikaelifest, lyktfest, julavslutning, julgransplundring, maskerad, påskträdgård, sommaravslutning och midsommar. 

Nyponkulla vill ge varje fest eller högtid en bild men också en handling. Till exempel när vi firar påsk så finns äggen och hararna – bilden av påsken. Men det finns också en handling – som på Nyponkulla kallas Påskträdgård. De vuxna sjunger och barnet tar en lerkruka, och går till ett annat ställe där de väljer ett frö, går till ett tredje ställe där det blir vattnat och ett fjärde ställe där det ställs i solen. Man vandrar genom alla fyra elementen genom handlingen.

Vid nästan varje fest uppstår en trevlig stund med en gemensam måltid. På arbetsfesterna är det alltid knytkalas, där alla tar med sitt och bjuder de andra på. Gemensamma måltider i en större överskådlig gemenskap är lite som en ritual som är viktig för barnen. Det uppstår verkligen intimitet när man äter tillsammans och delar med varandra.

När det börjar närma sig en högtid eller fest börjar de vuxna förbereda sig. Tankarna går kring vad det är för en tid nu, den större bilden bakom festen och förberedelser. På sätt bär de vuxna med sig det inom sig och barnen får det genom de vuxna utan att behöva veta det.