Det första barnen ser när det kommer hit på morgonen är att Martin, som bor i ett av husen på Nyponkulla, håller på och sågar någonting och så har han kanske någon där som hjälper honom just idag. Samtidigt ser barnen att Anna Mo, trädgårdsmästaren, redan är på väg att öppna växthuset. På den lilla gången upp mot husen hälsas barnen välkomna av bräkande får och katten Karlsson som kommer strykandes. Uppe vid husen möts barnen av välkända ansikten som ser dem och tar emot dem inomhus. Samtidigt ser barnen Holger ta emot en elev från skolan och att de börjar gå runt och ge katter, höns och kycklingar mat.

Efter mellanmålet kommer barnen ut och ser då att bygget är igång med jordkällaren. En förälder och god vän är med och lägger taket på jordkällaren. Och allt det där pågår samtidigt som det också lagas mat i köket och någon stryker tyger. Trädgårdsmästaren har tillsammans med några barn hämtat saker från grönsakslandet att laga den dagen och även plockat vindruvor till efterrätt. 

Många vuxna är verksamma samtidigt med att ta hand om platsen. Vissa kommer bara ibland, som till exempel en skulptör som arbetar med stenskulpturer i trädgården. Det finns även flera familjer som bor på gården, så livet pågår inte bara dagtid. Nyponkulla är fullt med liv – här pågår allt samtidigt och det är så man vill ha det.

Sedan kommer barnen ut efter mellanmålet och ser då att bygget är igång med jordkällaren. En förälder och god vän är med där och lägger taket på jordkällaren. Och allt det där pågår samtidigt som det också lagas mat i köket och någon stryker tyger. Trädgårdsmästaren har tillsammans med barn hämtat saker från grönsakslandet att laga den dagen. Hon har också plockat vindruvor till efterrätt. 

Många vuxna är verksamma med det som de sköter om platsen. Många vuxna är inte varje dag här, men kommer ibland. En skulptör kommer ibland och arbetar med stenskulpturer i trädgården. Man är van vi att sådant inte ska pågå samtidigt som lekskolan, men jo det är inte så det brukar gå till, men så vill vi ha det här. Barnen ser skulpturerna och vet att hon har hållt på där. Och det finns flera som bor här på gården. Verksamheten pågår inte bara på dagen. Flera bor och tar hand om platsen och djuren. Just nu är det fyra familjer.